Tuz Çeşitleri ve En Sağlıklı Tuz Hangisi?

Tuz Çeşitleri ve En Sağlıklı Tuz Hangisi?

Tuz kulağa basit gibi gelse de çok fazla çeşidi olan bir besindir. Kaynak tuzu, kaya tuzu, himalaya ve deniz tuzu, tuzun çok bilinen çeşitleri olmasının yanı sıra, pers tuzu, epsom tuzu, havai tuzu gibi çok fazla bilinmeyen daha pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu tuz çeşitleri bulundukları bölge ve mineral içerikleri ile birbirlerinden farklılaşmaktadır. Bu tuz çeşitleri arasında en sağlıklı olanı ise kaynak tuzudur.

Kaynak tuzu yer altında sıvı halde ve doğal olarak muhafaza edildiği için çevre kirliliğinden ve çeşitli atık maddelerden etkilenmez. Bu nedenle içerisinde mikroplastik ve ağır metal bulundurmaz. Ayrıca tuzun minerallerinin yanı sıra, toprak minerallerini de bünyesine katarak yer yüzüne çıkan kaynak tuzu, mineral açısından diğer tuz çeşitlerine göre daha zengindir.

Kaç çeşit tuz var?

Dünya üzerinde bilinen yaklaşık 14 çeşit tuz vardır. Bu tuzlar bulundukları bölgeye göre mineral değerleri değişiklik gösteren, renk ve form açısından da birbirlerinden farklı tuz çeşitleridir. Bu tuzlardan bazılarına değinecek olursak;

Bu tuz çeşitleri arasında en çok bilineni kaya tuzudur. Kaya tuzu tuz mağaralarından elde edilir. Mineral değerlerinin yüksek olduğu bilinir ancak üretim şekline dikkat edilmesi gereken tuzlardan biridir. Bazı kaya tuzları dinamitle patlatılarak üretildiği için içerisine ağır metal karışabilmektedir.

Kaynak tuzları ise tuzluluğunu yer altında bulunan kaya tuzlarından alan ve yer yüzüne sıvı halde çıkan tuz çeşididir. Kaya tuzunun minerallerinin yanı sıra bulunduğu bölgedeki toprak minerallerini de bünyesine topladığı için mineral değerleri yüksektir ancak bu nedenle bulundurduğu mineraller, tuzun elde edildiği kaynağa göre değişiklik gösterebilir.

Himalaya tuzu rengi farklılık gösteren tuzlar arasında en çok bilinen tuz çeşididir. Himalaya tuzu, Pakistan’ın Himalaya dağlarından elde edilen bir tuz çeşididir ve pembe rengini demir oksitten almaktadır. Sağlık için faydalı olduğu söylenen Himalaya Tuzlarında iyot bulunmaması, uzun süreli kullanımda iyot eksikliğine neden olabilmektedir.

En sağlıklı tuz hangisi?

Dünya üzerinde çok fazla tuz çeşidi bulunmaktadır. Peki bilinen tuzlar arasında en sağlıklı tuz hangisi? Sağlığımız için tuz tüketimi elzemdir. Ancak her tuz, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tuz olarak kabul edilemez. Kullandığımız tuzun mineral değerlerinin yüksek olması ve doğal üretim yöntemleri kullanılarak üretiliyor olması son derece önemli. Ayrıca tuzun üretildiği kaynak da dikkat edilmesi gereken noktalardan birini oluşturuyor. Çünkü günümüzde çevre kirliliği, pek çok kaynakta olduğu gibi tuz kaynaklarında da kirlenmelere neden oluyor. Kirlenen kaynaklardan elde edilen tuzları tükettiğimizde, vücudumuza çok sayıda zararlı maddeyi de tuzla birlikte almış oluyoruz.

Tüm bu kriterlere baktığımızda, en sağlıklı tuzun kaynak tuzu olduğunu söyleyebiliyoruz. Çünkü kaynak tuzları, yer altından sıvı halde çıkan bir tuz çeşidi olduğu için çevre kirliliğinden etkilenmeden yer altında korunmaktadır. Bu sayede içerisinde mikroplastik ve ağır metal gibi zararlı maddeler bulundurmayan nadir tuz çeşitlerinden birisidir. Ayrıca rafine işlem uygulanmadan güneşte kurutularak üretilen kaynak tuzları, mineral açısından da oldukça zengindir. Tüm bu özellikleri ile en sağlıklı tuz kaynak tuzudur diyebiliriz.

En sağlıklı tuz hangisi?
En sağlıklı tuz hangisi?

En iyi tuz nedir?

Yeryüzünde pek çok kaynaktan, birbirinden farklı özelliklere sahip farklı tuzlar üretilmektedir. Üretilen her tuzun kalitesi de farklılık göstermektedir. Bilinen tuz çeşitleri arasında en iyi tuz, tüm özellikleri ile diğer tuzlardan daha iyi bir konumda yer alan kaynak tuzudur. Çünkü kaynak tuzları çevre kirliliğinden etkilenmeyen ve güneşte kurutularak üretilen bir tuz çeşididir. Toprak minerallerini de bünyesine katarak yeryüzüne çıkan kaynak tuzu, yüksek mineral oranı ile de diğer tuz çeşitlerinden ayrışmaktadır. Tüm bu özellikleri ile bilinen tüm tuz çeşitleri arasında en iyi tuz, kaynak tuzudur diyebiliriz.

En kaliteli tuz nerenin?

Tuzun üretildiği kaynağa göre kalitesi oldukça değişkenlik gösterebilmektedir. Çünkü kaynağın bulunduğu bölge ve üretim şekli tuzun kalitesini doğrudan etkilemektedir. Örneğin denizlere çok fazla atık karıştığı için deniz tuzları ne yazık ki mikroplastik oranı yüksek tuz çeşitlerindendir. Temiz ve doğal içerik, yüksek mineral oranı gibi etmenlere baktığımızda en kaliteli tuz kaynak tuzudur.

Türkiye’de en kaliteli tuz ise coğrafi işaret tescili de bulunan Delice Doğal Kaynak Tuzu’dur. Bu tuz Türkiye’nin doğallığı tescillenmiş ilk coğrafi işaretli tuzu olma özelliği taşımaktadır. Kırıkkale Delice bölgesinde yer altından sıvı halde çıkan kaynak tuzu, bölgenin kırmızı toprak minerallerini de bünyesine aldığı için mineral değerleri yüksektir. Tüm bu özelliklerine bakacak olursak en kaliteli tuz, Kırıkkale Delice’nin doğal kaynak tuzudur.

En kaliteli tuz nerenin?
En kaliteli tuz nerenin?

En zararsız tuz hangisi?

Sağlığımız için en zararsız tuz, doğal yöntemlerle üretilen temiz içerikleri tuzlardır. Bu tuz çeşidine gösterilebilecek en güzel örnek ise doğal kaynak tuzudur. Çünkü doğal kaynak tuzu çevre kirliliğinden, evsel ve fabrikasyon atıklardan etkilenmediği için içerisinde ağır metal ve mikroplastik bulundurmaz. Bünyesinde tuz minerallerinin yanı sıra toprak minerallerini de bulundurduğu için mineral değerleri oldukça yüksektir. Tüm bu özellikleri ile doğal kaynak tuzu, sağlığımız için tercih edebileceğimiz en zararsız tuz olma özelliği taşımaktadır.

Mutfakta hangi tuz kullanılmalı?

Mutfakta kullanmak için tercih edeceğimiz tuz doğal kaynak tuzu olmalıdır. Tuz yemeklerimizin lezzetini doğrudan etkileyen önemli bir unsurdur. Mayi doğal kaynak tuzu rafine işlem uygulanmadan üretilen %100 doğal bir tuz olduğu için yemeklerin lezzetini olumlu anlamda etkiler. Çünkü rafine tuzların aksine Mayi doğal kaynak tuzu acı bir tada sahip değildir. Bu durum yemeklerin çok daha lezzetli olmasına katkı sağlar.

Ayrıca vücudumuzun tuz ihtiyacını yediğimiz yemeklerden karşıladığımız için yemeklerimizde kullanılan tuzların temiz içerikli olması oldukça önemlidir. Bu nedenle Mayi doğal kaynak tuzu, coğrafi işaret tescilli kaynağı, mineral değerleri ve üretim şekli ile mutfakta kullanabileceğimiz en doğru tuz olmaktadır.

En mineralli tuz hangisi?

Doğal tuzlar arasında en mineralli tuz Delice Doğal Kaynak Tuzu’dur. Çünkü Delice Tuzu, yerin 1300 metre altından yeryüzüne çıkarken bölgenin kırmızı toprak minerallerini de bünyesine kattığı için mineralden zenginleşir. Tuzdan gelen minerallerin yanı sıra kırmızı toprak minerallerini de bünyesinde barındıran Mayi Delice Kaynak Tuzu, en mineralli tuz olarak kabul edilebilmektedir.

Paylaş: