Hiç Tuz Tüketmezsek Ne Olur?

Hiç Tuz Tüketmezsek Ne Olur?

Tuz tüketimi sağlığımız için oldukça önemlidir. Çünkü vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel minerallerden biri sodyum mineralidir ve sodyumun en iyi kaynağı ise tuzdur. Sodyumun yanı sıra tuzun içerisinde bulunan iyot minerali de sağlığımız oldukça faydalıdır ve iyot eksikliği sonucunda çeşitli sağlık problemleri yaşanabilmektedir. İyot özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekler ve zeka gelişimine fayda sağlar. Özellikle denize uzak bölgelerde yaşayan ve iyot bakımından yetersiz beslenen bireylerin iyotlu tuz kullanımına dikkat etmeleri oldukça önemlidir. 

Yetersiz tuz tüketimi bu nedenlerle çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Bunlardan biri vücudun sıvı dengesinin bozulmasıdır. Yetersiz tuz tüketimi vücutta sodyum eksikliğine, dolayısıyla da sıvı dengesizliklerine neden olabilir. 

Tabi ki sodyum eksikliğinin sağlığımız için yaratacağı tek problem sıvı dengesizliği değildir. Yetersiz tuz kullanımı kan basıncının düzenlenmesinde çeşitli problemlere yol açarak halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.  

Ayrıca tuz, sinir sistemi arasındaki iletimin sağlanmasına da yardımcı olur. Yetersiz tuz tüketimi sinir sistemi fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek çeşitli problemlere neden olabilir. 

Tuzun Vücut İçin Önemi Nedir?

Yeterli tuz tüketimi vücudumuz için son derece önemlidir. Tuz, vücudumuzun sodyum ihtiyacını karşılama noktasında tüketebileceğimiz en önemli kaynaktır. Vücudumuzdaki elektrolitlerin en önemli parçasını oluşturan tuz, hücre içi ve hücre dışındaki sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Bu denge, vücudumuzda sinir iletimi, hücre fonksiyonları ve kas kontraksiyonu gibi pek çok alanda oldukça önemlidir. Kaslardaki sinir uyarılarının iletilip alınması için de yeterli tuz kullanımı, kasların normal fonksiyonunu ve gücünü destekler. Ayrıca tuz, vücuttaki asit ve bazın dengede tutulmasına da katkı sağlar. 

Tuzu Bırakmak Faydalı mı?

Tuzu bırakmak sağlığımız için faydalı bir seçim olmayacaktır. Çünkü tuz, vücudumuzdaki pek çok sistemin doğru ve sağlıklı çalışabilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Tuzu bırakmak yerine, doğal tuz kullanımına önem göstermek, sağlığımız için doğru bir seçim olacaktır. 

Sağlığımız için bırakılması gereken tuz çeşidi rafine tuzlardır. Rafine tuzlar üretimi sırasında içerisine beyazlatıcı, akışkanlığı artırıcı, topaklanma önleyici gibi kimyasal katkı maddeleri eklenen tuzlardır. Bu tuzların kullanımı zamanda vücutta çeşitli toksinlerin birikmesine neden olur. Bu birikmeler ise zaman içinde çeşitli sağlık problemleri yaşamamıza neden olur.

Tuz Tüketmemenin Uzun Vadeli Etkileri

Tuz vücudumuzun sodyum ihtiyacını karşılamanın en etkili yoludur ve tuz tüketiminin yeterli miktarda olmasına önem göstermek gerekmektedir. Peki tuz tüketmemenin uzun vadede sağlığımıza etkileri neler olur? 

  • Uzun süreli yetersiz tuz tüketimi vücudun elektrolit dengesini bozar. Bunun sonucunda kramplarda artışlar, halsizlik ve kas zayıflığı gibi sorunlara neden olabilir. 
  • Sinir iletiminin normal düzeyde seyretmesini sağlayan önemli bir faktördür. Tuz tüketmemek sinir sistemi problemlerine, dolayısıyla baş ağrısı, uyuşukluk ve koordinasyon bozuklukları gibi sorunlara yol açabilir. 
  • Yetersiz tuz tüketim vücutta su tutulmasınız zorlaştırır ve bu durum kan basıncının düşmesine sebep olur. Düşük kan basıncı halsizlik, baş dönmesi gibi durumlar yaşanmasına neden olabilir.  

Tuz Kullanmamaya Bağlı Oluşabilecek Sağlık Sorunları

Sağlığımız için dengeli tuz tüketimini vurgulasak da tuzun sağlıksız olduğu düşüncesi ile tuz tüketmemeye özen gösteren çok sayıda insan bulunmaktadır. Peki vücudumuzun en önemli yapı taşlarından biri olan tuzu kullanmamak ne gibi sağlık sorunlarına yıl açabilir?

  • Tuz vücudumuzun sodyum ihtiyacını karşılar ve vücutta su tutulmasına yardımcı olur. Tuz kullanmamak vücudun sıvı dengesini bozabilir. Bu da böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek çeşitli böbrek hastalıklarına neden olabilir.
  • Tuz içerdiği iyot minerali sayesinde tiroid hormonlarının yapımında da önemli bir rol oynamaktadır. Tuz kullanmamak, tiroid içeren gıdaların yeterli tüketilmediği durumlarda tiroid fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilmektedir. 
  • Tuz tüketimini kısıtlamak veya tamamen bırakmak, vücuttaki kalsiyumun atılmasına neden olabilir. Bu durum osteoporoz riskini artıran önemli bir faktördür. 
  • Vücudun tuz ihtiyacını karışılamamak, kan basıncının düşmesine, sonucunda da halsizlik, bayılma, baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.

Dengeli Tuz Tüketimi: Ne Kadarı Yeterli?

Sodyum vücudumuz için önemli minerallerden birisidir ve vücudumuzun sodyum ihtiyacını, dengeli tuz tüketimine dikkat ederek karşılayabiliriz. Peki günlük ne kadar tuz tüketmeliyiz

Uzmanlar tarafından bir insanın günlük tüketmesi gereken tuz miktarı 5 – 6 gram olarak belirtilmektedir. Ancak bu miktar kişinin sosyal aktivitesine ve yaşantısına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin yoğun spor yapan bir insanın terleme yoluyla kaybettiği sodyum miktarı, spor yapmayan bireye göre oldukça fazladır. Dolayısıyla sporcular için tuz tüketimi diğer bireylere oranla daha dikkatli ve bir miktar fazla olmalıdır.

Tabi unutulmamalıdır ki tuz, tükettiğimiz pek çok ürünün içerisinde bulunmaktadır. Dolayısıyla günlük tuz tüketimimizi dengeli bir şekilde ilerletebilmek için dikkat etmemiz gereken bazı faktörler vardır. Hazır ve paketli gıdaların içerisinde bulunan tuz miktarını, etiket üzerin kontrol ederek, hazır yemekler yerine evde kendi yaptığını yemekleri yemeyi tercih etmek, alışveriş yaparken az tuzlu ürünleri tercih etmek, günlük tuz alımında dengeyi yakalamak için dikkat edebileceğiniz bazı faktörlerdendir. 

Paylaş: