Himalaya Tuzu Nedir? Nasıl kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Himalaya Tuzu Nedir? Nasıl kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Himalaya tuzu, sağlık için fayda sağladığı düşünülen pembe renkli bir kaya tuzu çeşididir. Genellikle iri taneli olarak üretilen pembe himalaya tuzu, değirmen yardımı ile yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. İçerisindeki mineraller ve doğal yapısı sayesinde hipertansiyon, kronik hastalıklar ve iltihap ile ilişkisi olan rahatsızlıklara fayda sağladığı düşünülmektedir.

Himalaya Tuzu Nedir?

Himalaya tuzu, yüksek mineral oranı ve pembe rengi ile bilinen bir kaya tuzu çeşididir. İçerisinde potasyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum vb. birçok mineral bulundurur. Pembe rengi ise içinde bulunan demir oksitten gelmektedir. Doğal, işlenmemiş, rafine edilmemiş pembe himalaya tuzu, sağlığa faydalarından dolayı birçok uzman tarafından önerilen ve insanlar tarafından tercih edilen bir tuz çeşididir.

Himalaya tuzu nerede çıkarılır?

Himalaya tuzu Pakistan’ın Pencap bölgesinde bulunan Khewra tuz madeninde üretilir ve buradan dünyaya dağılır. Tarihi M.Ö. 320 yılına kadar dayandığı ve İskender’in birlikleri tarafından keşfedildiği söylenen Himalaya tuzu, gıda da kullanımı dışında hediyelik eşya, tuz lambası vb. yapımında da kullanılan ve dünya pazarında ün kazanmış bir tuz çeşididir.

Himalaya Tuzunun Faydaları

Himalaya tuzu faydaları nedeniyle insanlar tarafından çokça tercih edilen bir tuz çeşididir. Himalaya tuzu, demir ve oksidin oranı fazladır bu da pembe rengini almasına sebep olur. Himalaya tuzu faydaları kısaca;

            •           Himalaya tuzu vücudun su tutmasını engeller.

            •           Kandaki PH değerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

            •           Kronik rahatsızlıkları ve iltihap ile ilişkisi olan rahatsızlıkları engeller.

            •           İçerisindeki elektrolitler ve antioksidanlar sayesinde zihinsel ve fiziksel enerjiyi artırır.

            •           Besin maddelerinden alınan yararı artırır.

            •           Hipertansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.

Himalaya Tuzunun Zararları

Himalaya tuzu faydaları olduğu kadar sağlığımıza zarar verebilecek özellikleri de bulunabilmektedir. Özellikle pembe himalaya tuzu ününden faydalanmak isteyen kişilerce kaya tuzunun pembeye boyanması ile üretilen sahte himalaya tuzu sağlık açısından büyük tehlikeler oluşturabilmektedir. Ayrıca himalaya tuzu Pakistan’da üretilmektedir ve burada bulunan himalaya tuzu bir kısmı radyasyona maruz kalmış durumdadır. Bu bölgeden üretilen himalaya tuzu, tüketici tarafından ayırt edilemez ve tüketilmesi sonucunda sağlığa zarar verir.

Himalaya Tuzu Ne için Kullanılır?

Pakistan’da üretilen pembe himalaya tuzu, bol mineralli yapısı ile yemeklerde kullanılan bir kaya tuzu çeşididir. Ayrıca himalaya tuzu banyoda kullanımı da oldukça yaygındır. Banyo suyunun içinde eritilerek kullanılan himalaya tuzu, rahatlamaya ve yenilenmeye yardımcı olur. Bunların yanı sıra himalaya tuzu, suda eriterek de zayıflama ve sağlık açısından insanlar tarafından kullanılabilmektedir.

Himalaya Tuzu Nasıl Kullanılır?

Bir kaya tuzu çeşidi olan pembe himalaya tuzu genelde iri taneli olarak üretilir. Yemekte himalaya tuzu kullanmak için değirmenlere ihtiyaç duyulur. Değirmen yardımı ile yemeklerde rahatlıkla himalaya tuzu kullanılabilir. Çok fazla tercih edilmese de himalaya tuzu ince öğütülmüş şekilde de üretilebilmektedir. Bu formu direkt tuzluklarda kullanım için uygundur. Ayrıca farklı amaçlarla suda eriterek de kullanılabilmektedir.

Himalaya tuzu lambası nasıl kullanılır?

Himalaya tuzu lambası da sağlık için tercih edilen bir kullanım şeklidir. Doğal pembe himalaya tuzu ile üretilen tuz lambaları nefes darlığı, astım, bronşit, burun tıkanıklığı, koah ve daha birçok hastalığa iyi gelmektedir. Aynı zaman himalaya tuzu lambası ortamdaki radyasyonu da temizleyici özelliğe sahiptir.

Himalaya tuzu lambası kullananlar gece yatmadan 1 saat önce lambayı fişe takarak kullanabilirler. Himalaya tuzu lambası sabaha kadar fişe takılı bir şekilde kullanılabilmektedir. Fayda sağlaması açısından mutlaka fişe takılmalıdır. Çünkü lambanın ısısı tuzun faydalarını açığa çıkarmaktadır.

Himalaya tuzu yemeklerde nasıl kullanılır?

Himalaya tuzu genelde sağlıklı olduğu gerekçesi ile yemeklerde kullanım için tercih edilir. Çoğunlukla iri taneli üretilmesinin yanı sıra ince öğütülmüş şekilde de üretilebilmektedir. İri taneli pembe himalaya tuzu, değirmen yardımı ile yemeklerde rahatlıkla kullanılabilmekteyken, ince öğütülmüş himalaya tuzu tuzluk yardımı ile kullanılabilir.

Himalaya tuzu banyoda nasıl kullanılır?

Pembe himalaya tuzu, banyoda sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle stres atma, gevşeme ve rahatlama için banyo tuzu olarak sıklıkla tercih edilen himalaya tuzu içerisindeki mineraller sayesinde cilde, tuzun enerjisi sayesinde ise ruha fayda sağlamaktadır. Himalaya tuzu, banyo suyunuza karıştırıp eriterek bu suyun içerisinde dinlenebilir, aynı şekilde su hazırlayarak gün sonu yorgunluğunuzu atmak için ayak banyosu şeklinde de kullanabilirsiniz.

Himalaya tuzu zayıflamak için nasıl kullanılır?

Pembe himalaya tuzu içerisindeki mineraller sayesinde zayıflamaya da yardımcı olduğu düşünülen bir kaya tuzu çeşididir. Zayıflama amacı ile kullanılan himalaya tuzu, su ile karıştırılarak kullanılmaktadır.  1 su bardağı suya 1 çay kaşığı eklenen pembe himalaya tuzu, suda eritilerek yemeklerden önce içilmesi şeklinde tüketildiğinde ödem atmaya ve yağ yakmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bu uygulamanın en az 15 gün boyunca yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Himalaya tuzu cilde nasıl uygulanır?

Pembe himalaya tuzu yemeklerde kullanılmasının yanında ciltte de kullanılabilmektedir. Masaj salonlarında da kullanılan himalaya tuzu, banyo suyuna karıştırılarak banyo tuzu olarak kullanılabilir. Bu yöntem gevşemeye ve stresin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca pembe himalaya tuzu, cilt için sık kullanılan yöntemlerinden biri de peeling uygulamasıdır. Himalaya tuzu, zeytinyağı, limon kabuğu, ardıç tohumu gibi malzemeleri karıştırarak cildiniz için güzel bir peeling karışımı elde edebilirsiniz. Bu karışımı cildinize hafif ovalayarak uyguladıktan sonra güzelce durulamalı ve sonrasında cildinizi mutlaka nemlendirmelisiniz.

Himalaya Tuzu Sağlıklı mıdır?

Pembe himalaya tuzu, sağlık için faydalı olduğu söylenen bir kaya tuzu çeşididir. Himalaya tuzu, içeriğinde bulunan minerallerden dolayı sağlıklı bir yapıya sahiptir. Ancak bilinenin aksine tüketebileceğimiz en sağlıklı tuz çeşidi himalaya tuzu değildir. Çünkü himalaya tuzu içerisindeki iyot miktarı yetersiz olduğu için troid kanseri riskini artırır. Ayrıca Pakistan’da üretilen pembe himalaya tuzu, radtoaktif madde içerme ihtimali olan tuzlardır. Çünkü Pakistan’daki himalaya dağlarının bir kısmı radyoaktif maddeye maruz kalmış durumdadır ve tükettiğimiz himalaya tuzu sağlıklı mı yoksa radyoaktif madde etkisi bulunuyor mu bilmemiz pek mümkün değildir.

Himalaya Tuzu Fiyatları 

Himalaya tuzu ülkemize Pakistan’dan getirilmektedir. Çeşitli markalar tarafından satılan pembe himalaya tuzu fiyatları da değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak baktığımızda himalaya tuzu kg fiyatının 30 - 40 TL civarında olduğu görülmektedir.

Paylaş: