Deniz Tuzu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Deniz Tuzu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Deniz tuzu adından da anlaşılabileceği gibi çeşitli teknikler kullanılarak deniz suyundan üretilen tuz çeşididir. Deniz tuzu, havuzlarda kurutularak üretilebilmesinin yanı sıra, rafine edilerek de üretilmektedir. Bu da içerisine akışkanlığı artırıcı, beyazlatıcı, topaklanma önleyici gibi maddeler eklenerek ve yüksek ısıl işlem uygulanarak yapılan üretim şeklidir. Genellikle lezzetli olduğu gerekçesi ile yemeklerde kullanılan deniz tuzu, tüm atıkların denizlere gönderildiği göz önüne alınırsa aslında içerisinde mikro plastik ve ağır metal gibi sağlığa zararlı maddeler bulundurmaktadır. 

Deniz Tuzu Yararları Nelerdir?

Deniz tuzu içerisindeki mikroplastik, ağır metal gibi maddelerden dolayı sağlığımız için çok faydalı olmasa da kullanım alanlarına göre çeşitli faydaları vardır diyebiliriz. Bu noktada deniz tuzu faydaları cilt ve ağız bakım olarak ayrılabilmektedir. Bu faydalara kısaca değinecek olursak;

  • İçerisindeki florür ile diş sağlığına fayda sağlaması,
  • Ciltte kullanıldığında akne, siyah nokta vb. cilt sorunlarına fayda sağlaması,
  • Banyo tuzu olarak kullanıldığında rahatlatıcı etkisi ile dinlenmeye yardımcı olması,
  • Ayak banyosu yapımında kullanıldığında ayak ağrılarına iyi gelmesi,

gibi maddeler sıralanabilir.

Deniz Tuzunun Cilde Faydaları

Faydaları arasında cilt sorunlarını iyileştirici etkiye sahip olması da sayılabilir. Deniz tuzu, antibakteriyel yapısı sayesinde ciltte kullanımı ile sivilce ve siyah nokta gibi cilt problemlerine fayda sağlayabilmektedir. Özellikle peeling şeklinde kullanımı ile ciltteki ölü derilerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Deniz tuzu cilde masaj yaparak düzenli şekilde uygulandığında selülit oluşumunu engellediği de düşünülmektedir. 

Deniz Tuzu Zararlı mıdır?

Her ne kadar vücudumuzun sodyum ihtiyacını karşılama konusunda kullanabileceğimiz tuzlardan birisi olsa da, deniz sularından üretildiği için içerisinde mikroplastik ve ağır metal gibi sağlığa zararlı maddeler bulundurmaktadır. Ayrıca genellikle rafine edilerek üretilen deniz tuzu, içerisine eklenen kimyasal maddeler nedeni ile sağlığımıza zarar vermektedir. Zararları arasında mikroplastiklerden kaynaklı zararlar yoğun olarak görülmektedir. Mikroplastik vücudumuzda en çok böbrek, dalak ve karaciğerimizde birikir. Bu durum uzun vadede kanser vb. hastalıklara sebep olabilmektedir. Zararlarına kısaca göz atacak olursak;

  • İçerisinde bulunan mikroplastik ve ağır metaller vücudumuzda birikerek uzun vadede karaciğer ve böbrek hastalıklarına, obezite, astım ve sinir sistemi bozukluklarına sebep olabilmektedir. 
  • Tüketimi uzun vadede sinir sistemi bozukluklarına da sebep olabilmektedir. 
  • Ayrıca deniz tuzu, içerisinde bulunan kimyasal maddeler nedeniyle tansiyonun yükselmesine sebep olarak tansiyon hastalarına zarar vermektedir.
  • Aşırı tüketilen, içerisinde bulunan zararlı maddelerden dolayı vücudun hormon dengesini bozarak algı bozukluğu, titreme ve baş dönmesi gibi etkilere neden olarak hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. 
  • İçerisinde bulunan zararlı maddelerden dolayı fazla kullanılan deniz tuzu, kilo alımına, böbrek ve tiroid hastalıklarına sebep olabilmektedir. 

Deniz Tuzu Ne için Kullanılır?

Tuzun kullanıldığı her alanda kullanılabilmektedir. İnce öğütülmüş deniz tuzu, yemeklerde ve sofrada kullanılırken, iri taneli deniz tuzları çok fazla tercih edilmese de salamura yapımında kullanılabilmektedir.

Ek olarak banyo suyuna 3 – 4 yemek kaşığı eklenerek banyo tuzu şeklinde tüm vücut ve ayrıca ayak banyosu için kullanılabilir. 

Deniz Tuzu Spreyi Neden Kullanılır?

Genellikle saç şekillendirmede kullanılan ve kozmetik markaları tarafından üretilen deniz tuzu spreyi, doğal ve belirgin buklelerin kolayca oluşturulmasını sağlamaktadır. Deniz tuzu spreyi, içerisinde deniz tuzu içerdiği için aşırı kullanımda saçın kurumasına sebep olabilir. Bu nedenle çok fazla kullanımından kaçınmak doğru olacaktır. Doğru şekilde kullanımında saçlar kurumaz, aksine saçlara bakım sağlanır. Doğal ve temiz içerikli deniz tuzu spreyleri tercih edilirse saçlar ihtiyacı olan bakıma kavuşup belirgin bukleler oluşturur.

Deniz Tuzu Sağlıklı mıdır? 

Türkiye’de mikroplastikler üzerinde yapılan bir çalışmada 16 farklı marka sofra tuzu incelenmiştir. Yapılan incelemeler doğrultusunda raporda en yüksek mikroplastik partikül sayısının bulunduğu sonucu çıkmıştır. Deniz tuzunun içerisinde ağır metal, mikro plastik gibi atık maddeler bulunduğu için sağlıklı demek doğru olmayacaktır.

İçerisinde yüksek derecede bulunan mikroplastiğin insan vücuduna verdiği zararlar, yıllar içinde ancak anlaşılabilir. Uzun süreli kullanımı sonucunda vücutta toksinler birikir ve bu zararlı toksinler atılamaz hale gelir. En çok karaciğer, böbrek ve dalakta birikerek zamanla olası riskleri beraberinde getirebilir. Zararlı bileşenler içermesine karşılık uzmanlar, deniz tuzu tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini sıklıkla vurgulamaktadır.

Deniz Tuzu Nerelerde Satılır? 

Denize kıyısı olan pek çok ülkede üretilebilmektedir. Ülkemizde İzmir Çamaltı tuzlasında gerçekleştirilmekte ve yerli markalar tarafından satışa sunulmaktadır. Ancak ülkemize yurt dışından ithal olarak getirilen çeşitli markaların deniz tuzları da satılmaktadır. 

Genellikle zincir markette bulunması en kolay tuz çeşitlerinden biridir. Ayrıca online alışverişin yaygınlaşması ile değişen alışveriş alışkanlıkları sebebi ile, online alışveriş platformlarında kolaylıkla bulunabilmektedir. 

Deniz Tuzu Fiyatları Nelerdir? 

Tuz çeşitleri arasında en çok üretimi olan ve dolayısıyla en ucuza alınabilecek tuzlardan birisidir. Deniz tuzu fiyatı, satış yapan markanın marka değerinden de etkilenmektedir. Ayrıca yurt dışından ithal getirilen deniz tuzu fiyatı, yerli üretim deniz tuzlarına oranla çok daha fazladır. Tuz pazarına baktığımız zaman 500 gr ve 1 kg arasındaki fiyatı 30 TL - 80 TL arasında değişkenlik gösterirken, bu fiyatların çok üstünde satışı yapılan ürünler  bulmak da mümkündür. 

Paylaş: