Tuz Lambası Nedir?

Tuz Lambası Nedir?

Tuz lambasını ilk düşündüğümüzde tuz ve lambadan başka bir şey göremeyiz. Aslına bakılırsa çok daha fazlasıdır.  Tuz lambası aydınlatmaya yönelik işlev görürken aynı zamanda mental ve fiziksel rahatlamaya olanak sağlayan, kaya tuzundan elde edilen dekoratif ürünlerdir.

Doğal mineral kaynağı olan kaya tuzları oyularak tuz lambası elde edilir. Oyulan kaya tuzunun içerisine bir lamba koyulur. Kullanıma hazır olan tuz lambası her ısındığında etrafına eksi iyonlar dağıtır. Eksi iyonlar sayesinde kaya tuzu lambası ortamdaki havayı temizler ve sağlık açısından birçok sorunun çözülmesine olanak sunar.

Çankırı Tuz Lambası Nedir?

Ülkemizde çoğunlukla çankırı tuz lambası veya himalaya tuz lambası satılmaktadır. Çankırı tuz lambası direkt olarak ülkemizde Çankırı’da bulunan tuz mağaralarından üretimi sağlanan doğal ve yerli tuz lambasıdır. Himalaya Tuzu Lambası ise Pakistan Himalaya dağlarından üretilmektedir. Çankırı tuz lambası bazı özellikleri ile Himalaya Tuzu Lambasından daha kalitelidir diyebiliriz. Çünkü Çankırı Tuz Lambası üretim yerinin ülkemizde oluşu nedeniyle gidip ziyaret edebileceğimiz. üreticileri ile konuşarak doğal olduğundan emin olabileceğimiz tuz lambası çeşididir.

Tuz Lambası Ne için Kullanılır?

Tuz lambası ortama yaydığı eksi iyonlar sayesinde ortamdaki havayı temizler. Bu özelliği ile genellikle ev ve iş yerlerinde havayı temizlemek için kullanılır. Ayrıca horlamaya da iyi geldiği bilinen tuz lambası, gece uyurken başucunda gece lambası şeklinde de kullanılabilmektedir.

Tuz Lambası Nerelerde Kullanılır?

Tuz lambası genellikler evlerde ortam enerjisini temizlemek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca bilgisayar, telefon gibi eşyaların çok sayıda kullanıldı iş yerlerinde de ortamda bulunan radyasyonun temizlenmesi için tuz lambası kullanılabilmektedir. Yatak odasında gece lambası olarak da kullanılabilen tuz lambası, horlamaya iyi geldiği için tercih edilir. Ayrıca astım, koah gibi hastalıklara iyi gelen tuz lambası, bu özellikleri ile yatak odalarında tercih edilmektedir. 

Tuz Lambasının Faydaları 

Mineral deposu kaya tuzları kullanılarak üretilen ve uzun yıllar kullanılabilir tuz lambası ‘nın sağlığımıza çeşitli faydaları bulunmaktadır. Tuz lambası faydaları kısaca;

• Tuz lambası yaydığı enerji ile iş ortamında daha verimli çalışmanızı ve dikkat dağınıklığının azalmasını sağlar.

• Tuz lambası ürettiği negatif iyonlar sayesinde ortamdaki oksijen seviyesini artırarak vücuda zindelik ve dinçlik kazandırır.

• Daha canlı ve enerji dolu hissetmenizi sağlar.

• Bronşit, astım ve koah gibi kronik hastalıkların ve alerjik reaksiyonların giderilmesinde etkilidir

• Gece lambası olarak da kullanılabilen tuz lambası, daha rahat bir uyku uyumaya yardımcı olur.

• Ortamdaki nem oranını dengeler, buna bağlı kas ağrılarının azalmasına ve önlenmesine fayda sağlar.

• Bulunduğu ortamdaki oksijeni temizleyici etkisi ile solunum yolu rahatsızlıkları olan kişilerin daha rahat nefes alıp vermesini sağlar.

• Vücutta daha fazla serotonin üretilmesine olanak tanır,  mental rahatlama ve depresyonun azaltılmasına katkı sağlar.

Tuz lambası faydaları kısaca fiziksel hastalıklardan mental rahatlama psikoloji gibi birçok alana yayılmış durumdadır. Tuz lambası kullanmayı alışkanlık haline getirmek yaşamımıza olumlu etki yaratabilir.

Tuz Lambasının Zararları Nelerdir?

Gerçek tuz lambası doğal yapısı sayesinde insana ve çevreye herhangi bir zarar vermemektedir. Ancak tuz lambası zararları konusunda sahte tuz lambalarına dikkat etmek gerekmektedir. Tuz lambası yararları tam olarak hissedilmesi için gerçek tuz lambası kullanımı şarttır. Peki sahte tuz lambası nasıl ayırt edilir?

• Gerçek tuz lambası uzun ömürlü ve sağlamdır. Tuz lambası uzun süre kullanılmadıysa,

• Yaydığı ışık çok parlaksa,

• Neme karşı dayanıklılığı bulunmuyorsa,

• Sağlık için vaad edilen yararlı etkilerden faydalanılamıyorsa,

• Hafifse 

Tuz lambası yüksek ihtimalle gerçek değildir. Tuz lambası satın alırken ağır olmasına ve yaydığı ışığın çok parlak olmamasına dikkat etmek, sahte tuz lambası satın alma ihtimalini bir nebze ortadan kaldırabilir. 

Tuz Lambası Nasıl Kullanılır? 

Tuz lambası faydaları görülebilmesi için doğru kullanılması önemlidir. Tuz lambası fişe takılı olmadığı sürece herhangi bir fayda sağlamamaktadır. Bu nedenle tuz lambası kullanılırken mutlaka fişe takılmalıdır. Tuz lambası gece yatarken kullanmak için yatmadan 1 saat önce fişe takmanız yeterli. Tuz lambası gece boyunca açık kalabilir. Tuz lambası gündüzleride fişe takılı bir şekilde kullanılmalıdır. Tuz lambası elektrik tüketimi çok az miktardadır. Yaklaşık olarak buzdolabi lambası kadar elektrik tüketen tuz lambası gündüzleri de rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Tuz Lambasının Ömrü Ne Kadardır? 

Tuz başlı başına uzun ömürlü bir maddedir. Gıda olarak kullanımında dahi doğru koşullarda saklandığında uzun yıllar tüketilebilir. Tuz lambası da doğal tuzdan üretildiği için uzun yıllar boyunca kullanılabilmektedir. Bazı kaynaklarda tuz lambası 10 -15 yıl boyunca kullanılabildiği söylense de aslında çok daha uzun süre kullanılabilir. Tuz lambası sık sık fişe takılarak kullanım ömrü çok daha fazla uzatılabilir. Çünkü tuz ısındıkça kendini korumaya alır. Tuz lambası kullanırken sıvı ile temas etmemesi, sık sık tozunun alınması ve düşürülmemesi gibi konulara dikkat etmek tuz lambasının kullanım süresini uzatacak etmenlerdendir.

Tuz Lambası Sağlıklı mıdır? 

Net bir şekilde söylenebilir ki doğal ve gerçek tuz lambası sağlıklıdır. Çünkü tuz lambası ortam enerjisini temizleme, nem dengesini sağlama, solunum yollarına fayda sağlama, uyku kalitesini artırma gibi sağlığımıza fayda sağlayan daha birçok etkiye sahiptir. Tuz lambası yararları daha çeşitli açıklanabilir ancak tuz lambasından tam olarak verim alınabilmesi için doğru kullanılması şarttır.

Tuz Lambası Fiyatları Nelerdir?

Tuz lambası fiyatları boyutuna ve kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak bakıldığında ülkemizde Çankırı Tuzu Lambası ve Himalaya Tuzu Lambası satılmaktadır. 4 - 5 kg ağırlığa sahip bir tuz lambasının ortalam fiyatı ise 120 TL ile 250 TL arasında olabilmektedir. 

Paylaş: