Lezzet Ve Sağlık Deposu Turşu Yaparken Önemli Noktalar

Lezzet Ve Sağlık Deposu Turşu Yaparken Önemli Noktalar

Geleneksel Türk lezzetleri arasında önemli bir yere sahip olan turşu, hem mevsim meyve ve sebzelerini saklamanın en lezzetli yolu, hem de içeriği açısından sağlığımız için çok faydası bulunuyor. Öyle ki birbirinden faydalı meyve ve sebzelerden gelen yararının yanı sıra, turşunun yüksek probiyotik içeriği bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırır ve sindirime yardımcı olur. Ayrıca mideyi dengeler, vücuda dinçlik ve rahatlık verir.  

Turşu Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Lezzeti ile vazgeçemediğimiz ve zengin içeriği ile sağlığımız için pek çok fayda sağlayan turşu yapımı, dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ile özen isteyen bir süreç. Turşu yapımında kullanılan bütün malzemeler ayrı bir özenle hazırlanmalıdır. Turşu suyu için içme suyu kullanılmalı veya kaynatılıp soğutulan musluk suyu bir gece dinlendirilerek kullanılmalıdır. Eğer sirke ile yapılacaksa sirkenin kaliteli ve doğal olduğundan emin olmak turşunun lezzetini artıracaktır. Kullanılan tuz da kesinlikle rafine edilmeden üretilen, iri taneli doğal tuz olmalıdır. Rafine edilen tuzları kullanmak hem turşunun lezzetini olumsuz yönde etkiler hem de sağlığımız için çok zararlıdır. 

Turşu yapımında kullanılan kavanoz ve kapaklar ise ayrı bir önem taşımaktadır. Kavanoz ve kapaklar kullanmadan önce mutlaka dezenfekte edilmeli, ayrıca kapağın kavanoza iyice oturduğundan emin olunmalıdır. Dezenfekte işlemi kapak ve kavanozu kaynak suda bir süre kaynatıp, sonrasında yüksek dereceli fırında bir süre tutarak sağlanabilir.

Lezzetli Turşu Yapımı

  • İdeal turşu suyu 1 litre suya 1 su bardağı sirke veya limon suyu, 3 çorba kaşığı da iri taneli doğal tuz kullanarak hazırlanabilir. Tuz iyice eriyene kadar malzemelerin karıştırılması önemlidir.
  • Eğer turşu, lahana, havuç, salatalık gibi farklı malzemelerden karışık olarak yapılacaksa, malzemelerin eşit büyüklüklerde hazırlanması, turşunun lezzetini için püf noktalardan birisidir.
  • Kavanoza önce hazırlanan malzemeler dizilir, sonra kavanozun aldığı kadar turşu suyu malzemelerin üzerine eklenir.
  • İsteğe bağlı olarak kavanoza limon kabuğu, ekşi erik, koruk veya sarımsak eklenebilir.
  • Kavanozun içerisine nohut eklemek de mayalanmayı hızlandırır.
  • Kavanoz, ağzı iyice kapatıldıktan sonra güneş almayan serin bir ortamda 3- 4 hafta saklanır.
Paylaş: