Ketejonik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Ketejonik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Karbonhidrat, protein ve yağ, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu macro besin öğeleridir. Standart beslenme şekline göre günlük karbonhidrat alımımız %50 – 60, protein alımımız %12- 15 ve yağ alımımız ise %30 oranlarında olması gerekmektedir. Ketejonik diyette ise bu oranlar değişiklik gösterir. Karbonhidrat alımı kısıtlanıp, yağ alımı artırılarak vücudun ketosiz evresine geçmesi ve kilo kaybedilmesi amaçlanır. Karbonhidrat alımının önemli ölçüde azalması sonucu vücudun ketozis adı verilen metabolik evreye geçmesi, vücudun enerji kaynağı olarak yağları yakmasını sağlar.  

Ketejonik diyet kendi içinde standart, döngüsel, hedeflenen ve yüksek proteinli olmak üzere dörde ayrılır. Standart ketejonik diyet %75 yağ, %20 protein, %5 karbonhidrattan oluşmaktadır. Döngüsel ketejonik diyet ise 5 gün ketejonik diyet uygulanması ardından 2 gün yüksek karbonhidrat tüketilmesi ile uygulanan diyet türüdür. Hedeflenen ketejonik diyette ise spor yapılan gün ve öğünlere karbonhidrat eklenerek uygulanır. Yüksek proteinli ketejonik diyet ise %60 yağ, %35 protein ve %5 karbonhidrattan oluşan, protein oranı daha yüksek diyet türüdür.

Ketejonik Diyet Neye İyi Gelir? 

Karbonhidrat alımının minimum seviyede olduğu ketejonik diyet bazı insanlarda tok tutma seviyesinin yetersiz olduğu yönünde düşüncelere neden olabilir. Ancak bu doğru değildir. Aksine ketejonik diyet, yüksek yağ ve protein oranından dolayı tokluk hissi oluşturur, diğer diyetlerle karşılaştırıldığında daha az açlık hissi oluşmasını sağlar. Bu sayede bireylere kalori takibi yapmadan kilo verme imkanı sunar. Ketejonik diyetin bu etkisi ile obezite tedavisinde kullanılabileceği de düşünülmektedir. Ayrıca ketejonik diyet, insülin seviyesini ve kan şekerini dengede tuttuğu için diyabet komplikasyonlarını azalttığı söylenmektedir. Tüm bunların yanında, tümör gelişimini yavaşlattığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Ayrıca Alzheimer, Parkinson, epilepsi gibi hastalıkların belirtilerini hafiflettiği ve ilerlemesini yavaşlattığı düşünülmektedir.

Herkes Ketejonik Diyet Yapabilir mi? 

Ketejonik diyet herkes tarafından uygulanabilecek bir diyet türü değildir. Mutlaka uzman diyetisyen ve doktorlar tarafından, kişiye gerekli tahlillerin yapılması sonucunda, uygun görülür ise yaş, cinsiyet, kilo sağlık durumu gibi faktörler dikkate alınarak uygulanmaya başlanmalıdır. Ketejonik diyet uygulandığı süre boyunca doktor veya diyetisyen tarafından takip edilmeli, gerekli görüldüğü noktada diyete son verilmelidir. Doktor gözetimi olmaksızın bireysel olarak ketejonik diyet uygulanması, sonrasında ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Ketejonik Diyet Yan Etki Yapar mı? 

Önerilen beslenme şeklinden çok daha farklı bir beslenme şekline sahip olan ketejonik diyet, vücudumuzun alışık olmadığı bir sistem olduğu için başlarda ishal, kabızlık, enerji azlığı, mide bulantısı, açlık hissi ve enerji azlığı gibi yan etkilere sebep olabilir. Vücudun normal düzende kullandığı miktarda karbonhidrata ulaşamaması sonucunda vücut, alışık olmadığı bu sisteme karşı metabolizma hızını yavaşlatabilir. Bu nedenle bir anda bırakılan ketejonik diyet sonrasında, yavaşlamış olan metabolizma nedeni ile verilen kilolar tekrar alınabilir.

Yağ oranı oldukça yüksek olan ketejonik diyet sonucu kan lipid sevilerinde artış görülür. Bu durum kalp ve damar hastalıkları açısından büyük risk oluşturur. Bu nedenle kan kolesterol seviyeleri yüksek kişilerin ketejonik diyetten uzak durması gerekmektedir. Ketejonik diyet, karaciğer üzerinde de yük oluşturduğu için karaciğer hastalığı olan kişiler tarafından uygulanmamalıdır. Ayrıca uzun süre uygulanan ketejonik diyet, karaciğer yetmezliği gelişmesine de sebep olabilir. Bu nedenlerle, ketejonik diyet uygulayan kişilerin diyetlerini kesinlikle bir uzman kontrolünde uygulaması gerekmektedir.

Sonuç: 

Ketejonik diyet, basit tanımı ile karbonhidrat alımının sınırlanıp, yağ alımının artırılması ile uygulanan ve vücudu ketozis evresine geçirerek kilo vermeyi sağlayan diyet türüdür. Ketozis evresinde vücut, enerji ihtiyacını karşılamak için yağ yakar ve kilo verme işlemi bu şekilde gerçekleşir.

Vücudun alışık olduğu sistemi tamamen değiştirdiği için Ketejonik diyet uygulayacak olan kişilerin mutlaka uzman doktor ve diyetisyen gözetiminde, gerekli tahlil ve incelemeler sonucunda uygulamaya başlaması gerekmektedir. Gerekli tedbirler alınmadan başlanan diyet, karaciğer ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemleri yaşanmasına sebep olabilir.

Paylaş: