Kaya Tuzu Nedir? Kaya Tuzu Faydaları Nelerdir?

Kaya Tuzu Nedir? Kaya Tuzu Faydaları Nelerdir?

Çoğunlukla yemeklerimizde tükettiğimiz tuz, kaya tuzu, kaynak tuzu, deniz tuzu gibi çeşitlere ayrılır ve sağlığımız için doğal tuz kullanımı oldukça önemlidir. Kaya tuzu ise bu doğal tuz çeşitlerinden birisidir. Kaya tuzu, tuz mağaralarında bulunan kütleler halindeki tuz kayalarından üretilen bir tuz çeşididir. Doğal kaya tuzu, mineral değerleri yüksektir. Uzmanlar tarafından, rafine edilmeyen doğal kaya tuzu içerisinde vücudumuzda bulunan 92 mineralden 84 tanesinin bulunduğu söylenir.

Kaya Tuzu nerede bulunur?

Ülkemiz madenler bakımından oldukça zengindir. Tuz madenleri ülkemizin çeşitli yerlerinde bulunmaktadır. Bu madenlerden birisi olan Çankırı Kaya Tuzu oldukça büyük öneme ve bilinirliğe sahip tuz madenlerinden birisidir. Çankırı kaya tuzu, yüksek mineral değerleri ile bazı uzmanlar tarafından önerilmektedir. Ülkemizde birçok hanede Çankırı Kaya Tuzu kullanılmaktadır. Çankırı Kaya Tuzu markalar ve yerel satıcılar tarafından satışı yapılan, ülkemizin önemli tuz kaynaklarından birisidir.

Kaya Tuzu nerelerde kullanılır?

Kaya tuzu genellikle yemeklerde kullanımı yoğun olan bir tuz çeşididir. Yemeklerde kullanımının yanında kaya tuzu minerali ile tuz lambası şeklinde kullanılarak da fayda sağlanan bir tuz çeşididir. Kaya tuzu minerali nedeniyle aynı zamanda banyo tuz olarak da kullanılabilmektedir. Tuz sabunu yapımında da kullanılabilen kaya tuzu, cildimize de fayda sağlar. Sağlıklı olduğu için yemeklerde tercih edilen kaya tuzu, diğer kullanım alanları ile de insanlara fayda sağlamaktadır.

Kristal Kaya Tuzu

Özellikle uzmanlar tarafından kullanılması önerilen kristal kaya tuzu, rafine edilmeden üretilen iri taneli yapısı ile değirmen yardımı ile kullanılabilen bir tuz çeşididir. Profesör Doktor Canan Karatay kristal kaya tuzu kullanımını öneren, rafine tuzdan uzak durulması gerektiğini her fırsatta vurgulayan uzmanlardan birisidir. Karatay’a göre kristal kaya tuzu minerali ve doğal yapısı sayesinde sağlığımız için kullan bileceğimiz en doğru tuz çeşididir.

Kaya Tuzu Ne için Kullanılır?

Genellikle kristal kaya tuzu veya kaya tuzu çeşitlerinden biri olan himalaya tuzu, yüksek mineral oranı ve doğal yapısı ile yemeklerde kullanımı yaygın tuz çeşi. Toplumun bilinçlenmesi ile doğal tuzun da öneminin artması ile yemeklerinde kaya tuzu tercih edenlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Kaya tuzu ayrıca ortamın enerjisini temizlemek amacıyla kaya tuzu lambası olarak da kullanılmaktadır. 

Kaya Tuzunun Faydaları

Doğal tuz sağlığımız için tüketmemiz gereken elzem ürünlerden bir tanesidir. Kaya tuzu ise doğal tuz çeşitlerinden en çok bilinenidir. Kaya tuzu faydaları doğal yapısı ve yüksek mineral oranından gelmektedir. Kaya tuzu faydaları arasında kramp ağrılarından, sindirim sistemine, romatizmadan kas ve kemik ağrılarına kadar pek çok bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse;

            •           Böbrek taşlarına iyi gelir.

            •           Bulantı, kusma gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

            •           Limon suyu ile birlikte tüketilirse bağırsak solucanlarına iyi gelir.

            •           Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

            •           Kas ağrıları, kemik ağrıları, romatizma gibi rahatsızlıklara fayda sağlar.

            •           Strese iyi geldiğine yönelik görüşler vardır.

Kaya Tuzunun Zararları

Kaya tuzu faydaları çok sayıda olmasına karşın bu faydaları görebilmek için gerçek ve doğal kaya tuzu kullanılmalıdır. Ayrıca kaya tuzu ne kadar doğal olursa olsun aşırı kullanımdan kaçınılmalı, belirli bir ölçüde kullanılmalıdır. Kaya tuzu aşırı kullanılması sonucunda bazı sağlık problemlerine de yol açabiliriz. Bunların bazıları;

            •           İyot miktarı az olan kaya tuzu uzun vadede iyot eksikliğine neden olabilir.

            •           Aşırı miktarda kaya tuzu tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir.

            •           Yine yüksek miktarda kullanılan kaya tuzu, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi problemlere yol açabilir.

Kaya Tuzu Nasıl Kullanılır?

Kaya tuzu yemeklerimizde tercih edebileceğimiz bir tuz çeşididir. Özellikle kristal kaya tuzu değirmen yardımı ile yemeklerde ve sofrada rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yemeklerde kullanımının yanında kaya tuzu ortam enerjisini temizleme gibi amaçlarla odada da kullanılabilmektedir.

Kaya Tuzu odada nasıl kullanılır? 

Doğal tuzun ortamın enerjisini değiştirme özelliğinden faydalanmak için kaya tuzu kullanılabilir. Tuzun bu özelliğinden faydalanmak için bir kabın içine koyulan kaya tuzu evin çeşitli bölgelerine yerleştirilebilir. Özellikle elektronik eşyaların etrafında kaya tuzu bu şekilde kullanılabilmektedir.

Kaya Tuzu lambası nasıl kullanılır?

Kaya tuzu lambası, yine ortam enerjisini temizlemek için kullanılan bir kaya tuzu kullanım çeşididir. Kaya tuzu lambası mutlaka fişe takılarak kullanılmalıdır. İçerisindeki lambanın ısısıyla tuzun enerjisinin ortama yayılması kolaylaşır.

Kaya Tuzu lambasının faydaları nelerdir?

Kaya tuzu lambasının sağlık için birçok faydası vardır. Özellikle nefes darlığı, astım, koah, burun tıkanıklığı, nezle gibi hastalıklara karşı oldukça yararlıdır. Kaya tuzu lambası bunlara ek olarak odadaki radyasyonun temizlenmesine ve rutubetin önlenmesine de yardımcı olur.

Kaya Tuzu sabunu nasıl kullanılır, ne işe yarar?

Tuz sabunu, diğer sabunlara kıyasla köpüren bir yapıya sahip değildir. Kullanılmadan önce mutlaka ıslatılmalıdır. Islatılmadığı takdirde cildi çizebilir. Kaya tuzu sabunu kullanıldıktan sonra mutlaka durulanmalıdır ve güzelce nemlendirilmelidir. Kaya tuzu sabunu ter kokusunun önüne geçmeden doğal bir yardımcıdır. Ayrıca akne, mantar, sedef gibi rahatsızlıkların önüne geçmeye de yardımcı olur.

Kaya Tuzu Sağlıklı mıdır?

Birçok sahte ve zararlı gıda ürünün bulunduğu bu günlerde kaya tuzu sağlıklı mıdır sorusu birçok insanı düşündürmektedir. Doğal kristal kaya tuzu kullanımı, yüksek mineral oranı ile sağlığımız için tercih edebileceğimiz sağlıklı tuz çeşitlerinden birisidir. Burada dikkat edilmesi gereken şey kaya tuzu doğallığının bozulmadan üretilmesi ve içerisinde herhangi bir kimyasal madde eklenmemesidir.

Kaya Tuzu ile Kaynak Tuzu Aynı mıdır?

Kaynak tuzlarının oluşum şekline bakıldığında kaynak tuzuna, kaya tuzunun eriyik hali diyebiliriz. Çünkü kaynak tuzunun temeli yer altıdaki kaya tuzudur. Kaya tuzunun tüm minerallerini, doğallığını ve sağlıklı yapısını bünyesine katar. Ayrıca topraktan dolaşarak yer yüzüne çıktığı için toprak minerallerini de bünyesine alır ve bu sayede içerisinde kaya tuzunun sahip olduğu mineral oranından daha fazla mineral bulundurur. Sonuca baktığımızda, temel olarak kaya tuzu ve kaynak tuzu aynı tuz çeşidinin farklı formlarıdır diyebiliriz.

Kaya Tuzu Fiyatları Nelerdir?

Kaya tuzu fiyatları üretilen bölgeye ve ürünü satan marka ve satıcılara göre değişiklik göstermektedir. Ancak tuz pazarına baktığımızda kaya tuzu kg fiyatlarını 30 – 60 TL arasında görmek mümkündür.

Paylaş: