İyotlu Tuz Nedir Ve İyotun Faydaları Nelerdir?

İyotlu Tuz Nedir Ve İyotun Faydaları Nelerdir?

İyot vücudumuz tarafından üretilmeyen sadece dışarıdan yiyecekler ile alınabilen, yaşamsal işlevlerimizi sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek ve daha güçlü bir vücuda sahip olabilmek için tüketmemiz gereken mineraldir. Tiroid bezi tarafından üretilen tiroid hormonlarının işlevlerini yerine getirebilmesi için iyot tüketimine ihtiyaç vardır. İyot, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi, vücut enerjisinin devamlılığını dengeleyen önemli bileşendir. Vücuttaki iyot eksikliğinin en temel sebebi ise besinlerde iyotun az miktarda bulunmasıdır. İyot birçok sebze ve deniz canlılarında bulunmaktadır fakat vücudumuza en kolay ve en etkili şekilde çözüm sağlayan, yemek tuzu olarak kullandığımız, iyotlu tuz kullanımıdır.

İYOTUN FAYDALARI NELERDİR?

Canan Karatay’a göre bütün hücrelerin çalışmasında iyot olmazsa olmaz. Tuz yemenin zararları olduğunu söyleyen bazı kesimler yüzünden tuz tüketmeyen insanlarda iyot eksikliğinin yüksek oranda arttığını belirten Karatay, en önemli sebeplerin tuzu azaltmanın yanında un ve makarna tüketiminin artmasının olduğunu da dile getiriyor.

Vücuttaki iyotun büyük bir kısmı tiroid bezinde saklanmaktadır. Zihinsel ve fiziksel gelişimde önemli etmen olan ve metabolizma dengesini ayarlayan tiroid hormonları iyottan yararlanmaktadır. Bu nedenle iyotlu tuzun faydaları oldukça fazladır. Bu faydaları beraber inceleyelim:

Tiroid bezlerinin büyümesine sebep olan guatr hastalığının oluşumunu engeller.

Vücutta oluşan bitkinlik ve halsizlik problemlerinin giderilmesinde etkilidir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek verir.

Cilt ve saç sağlığının aynı zamanda tırnak sağlığının korunmasına da destek olur.

Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına olanak sağlar.

Vücutta kitle oluşumunu önler, kanser gibi hastalıkların giderilmesinde etkilidir.

Vücut sıcaklığının ve vücudun enerji seviyesinin düzenlenmesinde önemli rol oynar.

İyotun daha sayılabilecek birçok faydası bulunmaktadır. Faydalarını en yoğun şekilde görebilmemiz için tuz seçimimizde her zaman doğal olanı tercih etmeliyiz. Mayi tuzlarımızın hepsinde kaynağından gelen iyot bulunmaktadır, ekstra olarak iyot ilavesi yapılan öğütülmüş tuzlarımızı sofralarınızda güvenle kullanabilirsiniz.

Mayi Tuz ürünleri %100 doğal kaynak suyu tuzundan gelen, rafine edilmeden üretilen kimyasal maddeler içermeyen, insan sağlığına faydalı 84 mineral bulundurur.

Mayilenmenin Tam Zamanı!

Paylaş: