Delice Tuzu Nedir? Diğer Tuzlardan Farkı Nedir?

Delice Tuzu Nedir? Diğer Tuzlardan Farkı Nedir?

Delice kaynak tuzu, yer altından kaya tuzunun fay kırığından çıkan sıcak su ile erimesi sonucu oluşan, yer yüzüne sıvı halde çıkan, rafine edilmeden üretilen, bol mineralli ve Türkiye’nin en doğal ve en lezzetli tuz çeşididir. Kırıkkale Delice ilçesinde var olan kaynak sularından elde edilen bir kaynak tuzu çeşidini oluşturuyor. Dünyada çok az bulunan bu kaynak tuzu, en yüksek mineral içeriğine sahip tuz çeşitlerinden biri olarak bilinmektedir. Artı olarak tortu ve silis gibi erimeyen maddeleri de içerisinde barındırmayan bu doğal tuz, vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve tuzu karşılamak adına karşımıza geliyor. Bu özellikleri ile çokça önerilen himalaya tuzu ve kaya tuzundan daha kaliteli ve sağlıklı olduğu görülmektedir. 

Delice kaynak tuzu dünya üzerinde ender bulunan sıvı kaynak tuzları arasında yer almaktadır. Yer altında bulunan kaynak sularından elde edilen bu özel tuz, dünyanın yalnızca belirli ve kısıtlı bölgelerinde üretilebiliyor. Bunların başında ülkemizde Kırıkkale Delice ilçesindeki kaynak tuzu geliyor. Kaynak tuzunu diğer tuzlardan ayıran en önemli özelliği mineral içeriğinin yoğun olması ve hiçbir zararlı katkı içermeyen yapısı oluşturuyor.

Türkiye’de başka örneği olmayan tuz!

Kırıkkale Delice dağlarının eteklerinde var olan fay hattından yeryüzüne çıkan doğal kaynak suyundan elde edilmektedir. Güneş ışınları sayesinde buharlaşarak ortaya çıkmaktadır. Yeryüzüne çıkarken yer altındaki tuz kayalarından tuzluluğunu alan ve kırmızı toprak minerallerini de toplayarak mineralden zengin bir şekilde yeryüzüne çıkan bu özel tuz, Mayi Tuz tarafından sera tipi havuzlarda hijyenik koşullarda herhangi bir kimyasal sürece maruz kalmadan yalnızca güneşte kurutularak üretilir ve hijyenik koşullarda paketlenir. Türkiye’de Tescilli Coğrafi İşaret alan tek tuz çeşidi olan Delice Tuzu’nun tek üreticisi Mayi Tuz’dur!

DELİCE TUZUNUN DİĞER TUZLARDAN FARKI NEDİR?

Tuz bazen sağlığa zararlı görülse de aslında zararlı olan tuz değil içeriğidir yani rafine işlem uygulanan, içerisine topaklanma önleyici, beyazlatıcı vb. sağlığa zararlı kimyasallar eklenerek doğal yapısı bozulan tuzlardır.  Sağlığımız için tuz kullanımı çok önemlidir. Tuz eksikliği vücutta bir takım sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle rafine tuzlardan uzak durup doğal tuz kullanımına önem vermek gerekmektedir.

Kırıkkale Delice bölgesinde doğallığı korunarak üretilen ve rafine edilmediği için içerisine topaklanma önleyici, beyazlatıcı vb. katkı maddeleri eklenmeyen coğrafi işaret tescilli Delice tuzu, %100 doğal yapısı ile sağlığımız için tercih edebileceğimiz en doğru tuz çeşididir. Ayrıca Delice tuzu, yer altındaki tuz kayalarını eriterek sıvı halde yer yüzüne çıkarken, bölgenin kırmızı toprak minerallerini de topladığı için mineral yapısı zenginleşir. Çevre kirliliğinden etkilenmediği için içerisinde mikroplastik ve ağır metal gibi zararlı maddeler de bulundurmaz.

Tüm bu özellikleri nedeniyle %100 doğal ve bol mineralli Delice tuzu, vücudumuzun tuz ihtiyacını karşılamak için kullanabileceğimiz en doğru tuz çeşididir.

Dünyanın en büyük sorunlarından biri iyot eksikliği. Özellikle yeni doğan bebeklerde zekâ gelişimi için bu iyot çok önemli. Yapılan araştırmada Delice Tuz’unda 1 kilogramda 1,45 miligram doğal iyot bulunmakta. Bu doğal iyot bugüne kadar deniz tuzu içerisinde diye bilinirdi fakat onlardaki oran ise 0,7'dir. Delice kaynak tuzunun en büyük farkı içeriğinin doğal iyotlu olması. Doğal iyodun tansiyon hastalarına zararı yok. Diğer tuzlara göre kaynak tuzunun sodyum oranı dünyada en düşük seviyeye sahip. Zaten kaliteli olmasının sebebi de sodyumunun düşük olması ve içerisindeki diğer minerallerin yüksek olması.

NEDEN DELİCE DOĞAL KAYNAK TUZ’UNU KULLANMALIYIZ?

Her şeyden önce doğal bir yapısı olduğu için. En doğalı varken neden işlem görmüş ürünleri kullanalım ki?

Vücuttaki su oranının azalmasını önler ve dengede tutulmasını sağlar.

Salamura fermantasyon yapımında kullanıldığında ürünlerin bozulmasını da önlemektedir.

Tansiyonu çıkartmaz. Tansiyon hastalarının kullanabileceği bir tuz çeşididir.

Kan basıncını dengeler, sindirim sisteminde var olan problemlere, mide ekşimelerine, damar sağlığına, romatizmaya, tiroit- guatr hastalıkları başta olmak üzere çoğu hastalıkların oluşmasını engeller.

Vücudumuzun tuz ihtiyacını karşılamanın en doğal yoludur.

Damar sağlığını korur ve iyileşmesine yardımcı olur.

Kas ve kemik sistemini destekler içerdiği potasyum sayesinde kasların rahatlıkla çalışmasını sağlar.

Uykusuzluk ve depresyon eğilimine karşı da faydaları bulunmaktadır.

Rafine tuz vücudumuzda ödem oluştururken doğal kaynak tuzunun ödem atıcı özelliği bulunmaktadır.

Mikroplastik ve ağır metaller içermez.

Herhangi bir beyazlatma ve yıkama işlemi görmez ve katkı maddesi içermez. Dolayısıyla tamamen saf ve doğal haliyle masalarınıza ulaşır.

Paylaş: